Opbygning af database med danske sognefogeder 1971-1973.
Antal sognefogeder: 2142
Der kan indtastes fangeprotokoller for Viborg tugthus indsatte. Søg blandt de allerede indtastede indsatte.
Statistik
Antal indtastede fanger: 2.257
Indtastning af skifte- og fæsteprotokoller i database så der lettere kan søges i disse. Søg i allerede indtastet materiale ved at vælge i menupunktet afskrifter.
Statistik
Antal indtastede poster: 31.133
Antal indtastede opslag: 4.790
Antal indtastade kilder: 109
Hensigten er at lave et register over tugthusfangerne. Der registreres fangenummer, navn, (fødested), hvorfra den indsatte er indkommen, indsat år og alder.
Indtastningen er et projekt som bygger på frivillig indsats. Data indtastes via hjemmesiden og er frit tilgængelige for alle besøgende på siden. Data er straks tilgængelige og kræver ikke log ind.
Efter brugerregistrering reserverer man ét opslag (dvs. to sider) ad gangen og kan pausere sin indtastning når som helst og fortsætte hvor man slap. Med lidt rutine tager det ca. 10-12 minutter at indtaste ét opslag.
Man kommer igang med indtastningen ved at logge ind, vælge "Indtastning" og "Indtast tugthusfange". Det er på samme måde man fortsætter sin indtastning når først man er kommet igang. Herefter sendes man til skærmbilledet:
For at udnytte din skærmstørrelse kan du evt. trykke F11 for at få fuldskærmsvisning under selve indtastningen.
Øverst findes forstørrelsesmuligheder (50%, 75%, 100% og 125%), link til forsiden, link til kort vejledning med indtastnignsstandarder og mulighed for at logge ud.
Hvert enkelt felt udfyldes med oplysninger fra billedet i bogen. Brug tab-knappen (tabulator) til at springe til næste indtastningsfelt. Når de relevante felter er udfyldte trykkes på knappen "Gem" og der komme en meddelelse om at indtastningen er registreret eller om der skal rettes i et af felterne. Bemærk at systemet husker hvor på billedet du indtaster fra, når du skifter til næste side nulstilles denne funktion. Dette er for at lette overblikket.
Når en hel side er indtastet (husk der oftest er to sider på ét opslag) trykkes på linket "Reserver ny side til indtastning", herefter sendes man til den næste ledige side til indtastning.
Dine sidste tre indtastninger fremgår under billedet og der er mulighed for at rette i disse ved at trykke på linket "ret".
Man kan altid stoppe sin indtastning (logge ud eller lukke browseren) og systemet husker hvor man slap så man let kan fortsætte senere.
Der er vedtaget en række standarder for indtastningerne:
Felter efterlades blanke hvis oplysningerne ikke fremgår, mens ord eller bogstaver som ikke kan transkiberes angives med ?.
Fangenummer: Det er altid fangenummeret "fra første tid" der skal angives - dette er oftest fortløbende. På et tidspunkt i protokollerne angives andre fangenumre/løbenumre som ikke skal medtages.
For- og efternavn: Angives ordret, f.eks. Bodild eller Willads. Der må kun skrives ét efternavn dog skal von/van/de mv. skrives i efternavnefeltet. Øvrige navne skal skrives i fornavnefeltet. F.eks. Mads Emil Larsen Buch, hvor Buch er efternavn, resten skal angives i fornavnefeltet.
Lokalitet (hvor fra): Skrives på moderne dansk, f.eks. skal Aalborg angives Ålborg - de autoriserede betegnelser skal anvendes. Står der f.eks. "Frijsenborg gods" skrives "Frisenborg gods". I enkelte tilfælde er angivet stednavn i feltet med arrestantens navn, f.eks. "fra Vejlby" og andet stednavn i "hvorfra indkommen", f.eks. Viborg. Er dette tilfældet skrives der i feltet lokallitet: "Vejlby. Viborg".
Indsat år (når indkommen) og alder: Angives f.eks. 1782 eller 16. Dag og måned angives ikke.
Dom (hvorfor): Skrives på moderne dansk.
Straf (hvor længe): Skrives på moderne dansk, f.eks. 1 år, 4 måneder.
God fornøjelse med indtastningen!