Udgivet: 21. december 2012 - Opdateret: 20. juni 2013
Rundt omkring i Danmark ligger over 500 lokal-, egns- og stads- og byarkiver. Disse opbevarer materiale af lokalhistorisk, men også slægtshistorisk, interesse som bla. indleveres af privatpersoner til arkiverne. Indholdet er meget varierende, men ofte opbevares fotografier, lokale aviser, smalfilm, kassettebånd, idrætsforeningsarkiver, kommunalarkiver og skolearkiver - og meget meget andet. Mange arkiver har også kopier af de lokale kirkebøger, skifteprotokoller og lignende hyppigt anvendte arkivalier hvor originalerne opbevares på Landsarkiverne.
Mange af arkiverne har egen hjemmeside. Du kan med fordel søge arkivet på Arkivvejviseren, som er udarbejdet af Sammenslutningen af Lokalarkiver (SLA). En anden god oversigt findes på Organisationen Danske Arkiver. Her oplyses eventuelle kontaktinformationer i form af hjemmeside, e-mail, adresse og telefonnummer. Desværre er oplysningerne ikke altid opdaterede. Derudover oplyses åbningstider og det er værd at bemærke disse ofte er stærkt begrænsede, men husk på der ofte er tale om frivillig arbejdskraft. Indholdet af de respektive lokalarkivers hjemmesider er meget varierende. Blandt de frivillige kræfter på lokalarkiverne møder du entusiasme med ønsket om at hjælpe – så kontakt dem endelig.
Det er dog ikke alle arkiver som fremgår af de to ovennævnte oversigter, hvorfor du med fordel kan søge på Google hvis du ikke finder det arkiv du søgte.
Da arkiverne er meget interesserede i at stille deres materiale til rådighed er de natuligvis også meget interesserede i at modtage materiale. Man kan derfor med fordel aflevere sit materiale (gamle billeder, dokumenter, spolebånd mv.) til arkiverne. Det kan også være materiale man selv har udarbejdet (slægtsbøger, ejendomsfortegnelser osv.). På denne måde går det ikke tabt og man glæder i fremtiden andre mennesker.
De fleste har lagt en generel oversigt over deres materiale på deres hjemmeside, nogle har lagt afskrifter ud og endeligt har enkelte lagt affotograferinger ud. En del af arkiverne har registreret, eller er i gang med at registrere, deres materiale i Arkibas som der fra nogle af de respektive arkivers hjemmeside kan søges i.
En anden søgemulighed er Danmarks Nationale Privatarkivdatabase (DANPA). Her registreres arkivalier og billeder fra lokal- og stadsarkiverne, Statens Arkiver, Museernes Samlinger, Det Kongelige Bibliotek, Frihedsmuseet og en række specialsamlinger. Søgemulighederne er gode da man kan afgrænse på emne, kommune, materiale og periode. Herudover er det muligt at søge digitaliseret materiale fra arkiverne.
Når du beder arkiverne om hjælp skal du huske følgende:
Vær den første til at kommentere artiklen.